Open Tour 25.9.2010 ve Rtyni – report

webbaker


<p>
V pátek večer za poměrně příjemného počasí jsme se sešli v Orlovně ve Rtyni. Z haly se pomalu trousili hráči místního florbalového klubu a my se mohli pomalu pustit do <!– separe –>přípravy dráhy. Největší problém, rozbalení koberců v depu, se nám podařilo s veškerým fyzickým vypětím překonat, jinak stavba dráhy probíhala takřka standardně &#8211; tedy až na to, že jsme pořídili další pruh koberce, takže nyní má dráha rozměry 30×20 metrů.
</p>
<p>
Během stavby dráhy se pomalu sjížděli první závodníci, jenž se již nemohli dočkat možnosti prohnat svoje modely po kobercové dráze. Mezi jinými i Péťa Grof, jenž nám celž večer i den zpříjemňoval hrou na kytaru, a pak ještě Dan &#8222;Belmondo&#8220; Nečesaný, jenž byl z nočních příprav na závod tak utahaný, že zaspal přihlašování, rozpravu a možná i první kolo kvalifikací. Nechyběla ani parta lodičkám z Plzně.
</p>
<p>
Ráno dorazil zbytek závodníků, dokonce až z Blanska k nám dorazil Radek Flek s Jardou Kopeckým, a tak premiérové závody v nové hale mohly začít. Po přihlášení a rozpravě se šlo na ostrý start.
</p>
<p>
Kategorie Formule 1
</p>
<p>
Formule se nejely už v rámci většího seriálu, jak tomu bylo v loňském roce, ale pouze jako samostatná kategorie v našem seriálu, takže se kvalifikace i finálovky jely stejně jako v ostatních kategoriích. Ke zrychlení přispělo i to, že se nijak neomezovaly pneumatiky, tak většina pilotů použila mechovky, což přispělo k ovladatelnosti i rychlosti modelů. To podle mě, snad se Brutus nebude zlobit, přispělo k pohlednosti této kategorie. Představilo se celkem deset formulí, a tak doufáme, že se tahle kategorie alespoň na našich závodech chytí. Prim hrál Ondra Šrámek, který jel snad všechny kategorie co šly, teda krom GT (nejvíce ho mrzí, že ještě není dost starý na kategorii OLD BOY a při tom už nemůže závodit ani jako junior). Za ním se o postavení prali ostřílení borci, jako je například Míra Šír, Jirka Ročňák nebo Honza Petr. Do soubojů zasahovali skoro všichni, neboť startovní pole bylo velice vyrovnané. Ondra získal Pole position před Honzou Petrem a Mírou Šírem. Finálové jízdy byly někdy hodně divoké, protože formulky s odkrytými koly trestají jakýkoliv kontakt se soupeřem poměrně divoce vyhlížejícím karambolem. Ondrovi Šrámkovi se ale podařilo v prvních dvou jízdách zvítězit a do třetí tak už jako jistý vítěz ani nenastoupil. Druhé místo nakonec po tuhých bojích urval Honza Petr před týmovým šéfem pánů Šíra a Ročňáka, Jardou Milerem.
</p>
<p>
Kategorie GT
</p>
<p>
V kategorii GT se na startu představilo bohužel pouze pět jezdců, ale i tak to byla doufám pěkná podívaná. Prim hráli závodníci Blanska, Radek Flek a Jarda Kopecký, kteří si to rozdávali hlavně mezi sebou a pak válčili jen s jízdními vlastnostmi svých modelů. Koberec hodně držel, a proto bylo projíždění ostrých zatáček čas od času problematické a často končilo autem vzhůru kolama. V napínavých finálových jízdách nakonec vyhrál Jarda Kopecký před Radkem Flekem, Jirkovi Svobodovi se podařilo dojet na třetím místě, i když stále se lepšící Honza Petr mu dával hodně zabrat. Radovan Bryx, jezdící s podvozkem, který zažil několik vytrvalostních závodů, se právě s tímto na koberci poměrně trápil, a tak dokroužil na pátém místě až do cíle.
</p>
<p>
Kategorie Stock 17,5T
</p>
<p>
V nejpočetněji zastoupené kategorii Stock se opět po nějakém čase představil Jiřina Janoušek a jeho výkon byl hned na úrovni. Nedal nikomu šanci, ovládl kvalifikace a následně i závod a po dvou finálovkách mohl spokojeně i se svojí přítelkyní odjet domů. Zdenda Beneš mohl Jiřině pouze sekundovat, i když jeho výkon nebyl špatný, tak na lepší než druhé míso to dnes nemohlo dát. Toto mu patřilo bohužel pouze po kvalifikaci, ve finále ho problémy s technikou odsoudily až k postavení pod stupni vítězů. Ale pytlík s bramborami se na Lipí taky určitě hodil. Beníka převálcoval po kvalifikaci čtvrtý Ondra Šrámek, který se dostal až na druhé místo, když pokořil i třetího kvalifikanta Raďu Ďuranu. Pětici nejlepších doplnil i největší spáč ze všech, Dan Nečesaný.
</p>
<p>
V dalších finále byli souboje o první místo napínavější, skupinu B vyhrál Roman Jandera před Ondrou Polívkou a Mírou Šírem, který k nám opět sestoupil jak Krakonoš z Benecka. C finále se potom stalo kořistí Krzysztofa Niebory, který porazil Milana Maximova při stejném součtu bodů pouze díky lepšímu nájezdu. Třetí v tomto finále skončil jediný junior jedoucí v této kategorii, a to Jiřík Ciran. Jiřík byl i jediným juniorem na našich závodech, protože další možnou adeptku, juniorku Alenku Šrámkovou, předem diskvalifikoval její tatík Ondra Šrámek, když jí sebral z modelu regulátor a Alenka tak celý den strávila v roli nasazovače a to si užila dositosti, protože Ondra se zúčastnil hned třech kategorií. Ve stejné finálové jízdě jel i nováček na závodech a náš nový člen Míra Jiruše, který ve druhém finále ukázal, že v rukách cit má a až se mu povede umoudřit i podvozek, bude určitě patřit k oporám našeho týmu.
</p>
<p>
Kategorie Modified a Pro Stock
</p>
<p>
Ač měly kategorie Modified a Pro Stock každý svoji kvalifikaci, tak se do finálovek sloučily do jedné velké skupiny, která byla rozdělena na dvě výkonově vyrovnané finálové jízdy, a tak se bylo na co koukat. Ve finále B této dvojkategorie zuřila velká bitva mezi Romanem Janderou a Zdendou Benešem. Zdenda bohužel v druhé finálovce neudržel nervy na uzdě a poslal Romana až na poslední místo už ve čtvrté zatáčce. Roman pak předvedl rychlou stíhací jízdu a dotáhl se až na druhé místo. V celkových výsledcích to ale nakonec stejně roli nehrálo, protože oba jeli v jiné kategorii. Nejrychlejším ze všech a vítěz kategorie Modified v konečném pořadí byl Péťa Grof, který neměl konkurenci a který nevyhrál pouze poslední finále, kde zkoušel jiné obutí. Za ním se seřadili Petr Hanák a Míša Blahovský. Vítězství v kategorii Pro Stock 13,5T si pohlídal s přehledem Radek Flek před Víťou Holou a Jardou Kopeckým.
</p>
<p>
Po skončení závodu se začala urychleně balit dráha, takže při vyhlašování byl již koberec prázdný bez vyznačení tvaru tratě. Vyhlášení proběhlo v obvyklém duchu a po spoustě úsměvů, fotografování a rozhovorů pro média se všichni závodníci mohli v poklidu rozjet ku svým domovům a na nás čekalo již pouze balení šíleně těžkých koberců v depu. Doufáme, že se mnozí, co se na tuto nutnou pozávodní zábavu koukali pomocí webkamerky, která bohužel běží nepřetržitě, dobře bavili:-)
</p>
<p>
Děkujeme všem, co na první závody přijeli a těšíme se opět na viděnou, desátý závod letošního seriálu a zároveň druhý závod toho zimního startuje v sobotu 16. října, v pátek večer dáme opět dlouhý trénink;-)
</p>
<p>
Fotogalerie a kompletní výsledky na stránkách <a href=“http://www.rcatrutnov.cz“ target=“_blank“>RCA Trutnov</a>.
</p>