Pátý závod Mibosport Cup 2013/14

RCmedia.cz


Ještě před kvalifikačními jízdami proběhla krátká rozprava jezdců, kde byla ředitelem závodu upřesněna pravidla pro off-road kategorie. Bylo striktně zakázáno použití gyra a mazání pneumatik.

Do kvalifikace kategorie MODIFIED nastoupilo 22 pilotů, ze kterých byl nejrychlejší a TQ si zajistil Marek Černý (CZE) s bezmála tří sekundovým náskokem na druhého Michala Orlowského (POL) a těsně třetího Kubu Šimurdu (CZE). Marek Černý o těsné vítězství v první finálové jízdě musel tvrdě bojovat s Michalem Orlowskim, v cíli je dělilo pouhých 0,061 sec. Třetí dojel Kuba Šimurda. Průběh druhé finálové jízdy byl velmi podobný té první,kdy spolu sváděli souboj o první místo Černý a Orlowski. I druhou finálovou jízdu vyhrál Marek Černý před Michalem Orlowskim, třetí skončil opět Kuba Šimurda. Ve třetí finálové jízdě došlo ke kontaktu Orlowského s Černým a oba se propadli do hlouby pole. Finále vyhrál Kuba Šimurda před Zdenko Kunákem (SVK) a Patrickem Gollnerem (AUT). Vítězem závodu se stal Marek Černý, druhé místo vybojoval Michal Orlowski před Kubou Šimurdou. Finále B vyhrál Dominik Šulc.

V kategorii STOCK LRP si nejlépe z 25 pilotů s kvalifikací poradil David Nemček (SVK). S náskokem necelých dvou vteřin si zajistil TQ před Jaroslavem Kopeckým (CZE) a Michalem Vítámvásem (CZE). V první finálové jízdě David Nemček postupně navyšoval svůj náskok a nedal svým soupeřům šanci ho na prvním místě ohrozit, druhý dojel Jaroslav Kopecký a třetí Michal Vítámvás. Ve druhé finálové jízdě se ještě více projevila převaha Davida Nemčeka, finále suverénně vyhrál a zajistil si tak celkové vítězství. Druhý dojel opět Jaroslav Kopecký a třetí Vincenz Schrank (AUT). David Nemček již do třetího finále nenastoupil a tak tu byla šance, kterou využil Jaroslav Kopecký, který si vítězstvím ve třetím finále pojistil druhé místo v závodě, druhý skončil Pavel Martinec (CZE) a třetí dojel Michal Vítámvás i pro něj to bylo potvrzení celkového třetího místa. Finále B vyhrál Martin Zvára st. (CZE) a finále C Ladislav Tóth (SVK).

Pouze 5 pilotů nastoupilo ke kvalifikaci kategorie YOKOMO GT. Kvalifikaci vyhrál rakouský pilot Thomas Landegger ovšem jeho model neodpovídal technickým předpisům kategorie a proto jel mimo pořadí i body. Regulérním vítězem kvalifikace tak byl Ladislav Mlčák (CZE). Ladislav Mlčák vyhrál všechny tři finálové jízdy vždy před Jirkou Tomanem (CZE) a Tomášem Kristkem (CZE) čtvrtý skončil Zdeněk Ajmut (CZE). Stejné bylo i pořadí celého závodu.

Kvalifikaci kategorie FORMULA vyhrál a TQ si zajistil Herbert Weber (AUT), jako jediný ze 14 pilotů dokázal zajet 21 kol, časem: 5:11.359. Finále A mohlo být pouze rakouskou záležitostí, ale jako druhý postupoval Mateusz Ogonowski (POL). První finálovou jízdu vyhrál Herbert Weber s dostatečným náskokem před Thomasem Landeggerem (AUT) a Mateuszem Ogonowskim (POL). Herbert Weber vyhrál i druhou finálovou jízdu a zajistil si tak celkové vítězství v kategorii FORMULA. Druhý dojel Mateusz Ogonowski a třetí Roland Bauer (AUT). Třetí finálovou jízdu vyhrál Mateusz Ogonowski a potvrdil tak celkově druhé místo. Druhý skončil Roland Bauer a třetí Thomas Bauer (oba AUT). Celkové pořadí: 1. Herbert Weber, 2. Mateusz Ogonowski a 3. Roland Bauer. Finále B vyhrál Marcus Helmecke (AUT).

Off-road 2WD Buggy – 27 jezdců: kvalifikaci ovládl mladý polský pilot Michal Orlowski, který jako jediný dokázal najet 16 kol s časem 5:19.248, druhé místo na startovním roštu vybojoval Aleš Bayer (CZE). Ovšem ani TQ nestačilo Michalu Orlowskému k vítězství ve finálových jízdách. První finálovou jízdu vyhrál se 7 sec. náskokem Aleš Bayer právě před Michalem Orlowskim a Radkem Flekem (CZE). Ve druhé finálové jízdě musel Aleš Bayer odolávat neustálému tlaku Radka Fleka, ovšem ataky dokázal odrazit a finále vyhrál, zajistil si tak předčasně celkové vítězství. Druhý dojel Radek Flek před třetím Andreasem Jandou (AUT). Aleš Bayer do třetí finálové jízdy již nenastoupil. Třetí finálovou jízdu vyhrál Michal Orlowski před Marcelem Rekettye (AUT) a třetím Romanem Pudichem (CZE). Celkové pořadí v závodě: 1.Aleš Bayer, 2.Michal Orlowski, 3. Radek Flek. Finále B vyhrál Martin Zvára (CZE), finále C pak Pepa Vích (CZE).

Off-road 4WD Buggy – 25 jezdců: přesto, že Aleš Bayer vyhrál kvalifikaci a zajistil si nejlepší postavení na startu finálových jízd, bylo to jen velmi těsně před druhým Martinem Zvárou. První finálovou jízdu vyhrál Aleš Bayer před druhým Kubou Šimurdou a Martinem Zvárou. Do druhé jízdy, kterou opět vyhrál Aleš Bayer, Martin Zvára nenastoupil z zkomplikoval si tak cestu za dobrým výsledkem, když druhý dojel Kuba Wawrzkiewicz (POL) a třetí Erik Margony (CZE). Aleš Bayer již měl jisté vítězství v závodě a tak do třetí finálové jízdy nenastoupil. Toto finále vyhrál Kuba Wawrzkiewicz před Martinem Zvárou a Wojciechem Rzepeckiem (POL). Celkové pořadí v závodě: 1.Aleš Bayer, 2.Kuba Wawrzkiewicz, 3.Martin Zvára. Finále B vyhrál Pawel Ntkovca POL a finále C Petr Kristek (CZE).

Michal Bok, promotér MIBOSPORT Cup: „Nikdy jsem neměl rád statistiku, ale tato čísla z dnešního závodu mě zaujala: 118, 63, 55. Co znamenají rád vysvětlím. 118 je celkový počet závodníků na startovní listině, ale jistě někteří jedou dvě nebo dokonce tři kategorie, tak že fyzický počet závodníků v hale je menší, ale o to nejde. 63 je počet startujících z ČR a 55 jsou zahraniční jezdci a dáme-li tato číslo blíže sebe 63:55, pak je tento poměr v podstatě nicotný. Samozřejmě jsem rád, že si na závody našlo cestu takové množství jezdců, zvláště pak těch co obětují 600 km vzdálenosti a ze závodů odjíždějí s tím, že příště přijedou znovu aby na Mibosport Cupu nalezli nejen konkurenci, ale i dobré podmínky pro závodění. Je to pro mě zadostiučinění a nová energie do dalších závodů.

Ještě bych chtěl připomenout, že poslední závod Mibosport Cup 2013/14 se koná 22.3.2014 a hostem na tomto závodě bude jeden z nejlepších světových jezců Ronald Völker“

 

Foto: „RCmedia © Šárka Tomanová“